Kamil Koç Host Pozisyonundaki Turnover Oranını Nasıl %35 Düşürdü!

Kamil Koç müşterilerine daha iyi hizmet vermeyi garanti etmek için 2016 yılında başlattığı “doğru işe doğru insan” projesi kapsamında, “Host pozisyonunun” işe alım sürecinde TTS ile anlaştı. TTS bu kapsamda Kamil Koç Host pozisyonu için kuruma özel bir test tasarladı.

2016 yılında başlayan test tasarım süreci 2016 yılında tamamlanarak Host pozisyonuna başvuran adayların seçim sürecinde kullanılmaya başlandı. Kamil Koç son 1 yıl içerisinde işe aldığı 1500’ün üzerindeki adayı tts-assess platformu üzerinden kullanıma sunulan durumsal yargı testi ile seçti. Teknik olarak aynı anda hem ipsative hem de normative özellikler taşıyan test, yapılan geçerlilik çalışmalarında istatistiksel olarak performansı ayrıştırdığını kanıtladı. Kamil Koç bu kapsamda testin kullanımını yaygınlaştırarak, Türkiye’deki bütün illerdeki seçim kararlarını bu testi kullanarak vermeye başladı.

Müşterimizin Gözünden:

Kamil Koç İnsan Kaynakları Müdürü – Taner Sezer

Kamil Koç Otobüsleri A.Ş. olarak hizmet sektöründe fark yaratmanın “Doğru İşe Doğru İnsan” politikasından geçtiğine inanıyoruz. Bu anlamda, karayolu ulaştırma sektöründe yapılmamış olanı yapmanın haklı gururu içerisindeyiz. 2016 yılında işe alım süreçlerimizi destekleyecek, hizmet zincirinin en son noktası olan ve müşteri ile doğrudan iletişim kuran host personelin işe alımında durumsal yargı testlerini kullanmaya başladık. 26 ayrı lokasyondan personel alımı yaparken, seçim kriterlerinde kişisel farklılıkları minimize edecek, işe alım testleri kullanımına karar verdik. Bu süreçte, bilimsek geçerliliği kanıtlanmış, birçok ayrı test tekniğini inceleme fırsatı bulduk. Geliştirilmiş olan testler, belirli beyaz yaka pozisyonları için doğru bir argüman olsa da; kurumumuzun spesifik host görev tanımına uygun aday profilini ölçümleyebilecek bir teste olan ihtiyacımıza hiç biri cevap veremiyordu.

Tam bu noktada TTS ile tanıştık.  Host personel işe alım süreçlerinde, mevcut testlerle değil, tamamen kuruma, sektöre ve pozisyona özel olarak yapılan detaylı analiz ve geliştirme çalışmaları ile “Host Personel Davranışsal Uygunluk Testi” ni geliştiren ve kullanıma sunan TTS ile yolumuza devam ediyoruz.

Bu süreçte TTS Danışmanları, otogarları yerinde ziyaret ederek ve hatta Kamil Koç otobüslerinde şehirlerarası seyahat ederek, çalışanlarımızı ve müşteri davranışlarını yerinde gözlemledi. Bu sayede elde ettikleri verileri operasyon yöneticilerimiz ve insan kaynakları çalışanlarıyla görüşerek, host pozisyonunda görev alacak personellerin sergilemesi gereken ideal davranış modelini oluşturdular. Arkasından Host pozisyonunda görev alan çalışanlarımızın çalışma süresi içerisinde karşılaşabilecekleri ve performanslarını direkt etkileyen tüm kritik olayları senaryolaştırarak bir test dizayn ettiler.

İşe alım öncesinde her adaya uygulanan bu test sayesinde, bir yıl gibi kısa bir sürede müşteri memnuniyet puanlarımız belirgin bir şekilde artış gösterdi. Aynı zamanda doğru işe doğru insanı alarak, host pozisyonundaki turn-over oranlarında %35’e varan iyileştirme sağladık. Bu projenin hayata geçmesini sağlayan Sn. Mehmet Sürmeli ve ekibine teşekkürlerimi iletiyorum.

Saygılarımla

Taner Sezer

Kamil Koç Otobüsleri A.Ş.

 

İnsan Kaynakları Müdürü

Search