Vakıf Emeklilik Başarı Profilleme Çalışması Tamamlandı

Vakıf Emeklilik 2017 yılı başı itibariyle tüm yetenek yönetimi süreçlerinin yeniden yapılandırılması amacıyla TTS Türkiye ile birlikte çalışmaya başladı. TTS danışmanları, projenin ilk 4 ayında, Vakıf Emeklilik’e özel bir yetkinlik modelinin ve tüm pozisyonların başarı profillerinin oluşturulması için

Vakıf Emeklilik üst yönetimi, İnsan Kaynakları ekipleri ve operasyon yöneticileri ile birlikte çalıştı.

Oluşturulan yetkinlik çerçevesi sonrasında, organizasyondaki tüm pozisyonların başarı profillerinin oluşturulması için TTS’in global platformu olan tts-assess sistemi üzerinden Success Profiler (Başarı Profilleme) çalışmaları başlatıldı. Bu süreçte 315 ayrı Konu Uzmanı ile 850 ayrı değerlendirme yapılarak, 120.000’nin üzerinde spesifik davranışsal göstergeyi içeren istatiski bir dataya ulaşıldı. Başarı Profilleme çalışması Ağustos 2017 yılında tamamlandı.

 

Müşterimizin Gözünden:

Vakıf Emeklilik İnsan Kaynakları Müdürü – İlter Boyan

VE de İK fonksiyonlarında başlayan “Büyük Düşün” projesinin son fazı olan “Yetenek Yönetimi” süreç yapılanmasını başarmamız gerekiyordu. Bu çerçevede Temel Yetenek Yönetimi süreçlerini kurum içerisinde oluşturmak, tüm organizasyona yönelik yetkinlik modellemesi ve başarı profilleme çalışmalarını tamamlamak, kilit pozisyonları belirlemek ve potansiyel kavramını oluşturmak aynı zamanda da tüm bu süreçlerin bir sonucu olarak mevcut insan kaynaklarımızın bilimsel metotlarla değerlendirerek yetkinlik seviyelerini ve potansiyellerini teşhis etmek gibi detaylı ve uzun soluklu hedefler belirlemiştik. Dolayısıyla bu kapsamda iş birliği yapabileceğimiz firma arayışına başlamıştık.

Görüştüğümüz firmaların ya sadece tasarım yapıyor olması ya da sadece altyapı veya sadece test-envanter sunuyor olması seçim sürecimizi zorlaştırdı.

Ayrıca danışmanlık şirketlerinin sahip olduğu ölçme-değerlendirme araçlarının, envanterlerin ve sundukları raporların içeriklerinin ve kullandıkları dillerin ve hatta yetkinliklerin de birbirlerinden çok farklı olduğunu gördük.

Farklı farklı danışmanlık şirketlerini senkronize edebilmenin, birlikte etkin çalışabilmelerini sağlamanın ve istediğimiz sonuçları alabilmenin çok zaman alacağının farkındaydık. Daha hızlı bir çözüme ihtiyacımız vardı.

Dijitalleşme çağında, İnsan Kaynakları ve Yetenek Yönetimi operasyonlarına yönelik  çok farklı  çözümler sunulmakla birlikte, bütünsel bir bakış açısına sahip, pek çok ihtiyacı bir arada bulabileceğiniz yaklaşımların az olduğunu düşünüyorum.

Aynı dönemde, kurum içinde bir Değerlendirme Merkezi Ekibi oluşturmayı da planladığımız için Değerlendirici Eğitimlerini de TTS-Top Talent Solutions Kurucusu Mehmet Sürmeli ile birlikte tamamlamıştık. Bu süre zarfında, Temel Değerlendirici Eğitimleri, Simulasyon Tasarım Teknikleri, Kanıta Dayalı Geribildirim Teknikleri gibi bir dizi teknik eğitim almıştık. Ayrıca organizasyonda istihdam etmek üzere belirlediğimiz uzman ve yönetici düzeyindeki adayların yetkinliklerini teşhis etmek için de TTS'ten "Değerlendirme Merkezi" hizmeti almaya başlamıştık.

 

TTS'in, bulut teknolojisinde sade ve hızlı işleyişi, süreci başlangıçtan sonuna kadar ele alışı, değerlendirme araçlarının genişliği, tasarım yaklaşımı ve yenilikçi bakış açısı bize çok hitap etti. Birbirinden farklı global düzeydeki test yayımcılarından portföylerine kattıkları yüzlerce test-envanterin ve değerlendirme merkezi simulasyonlarının çeşitliliği, farklı ölçme ve değerlendirme ihtiyaçlarımızı doğru ve bilimsel bir şekilde karşılayabileceklerini ve bu büyük projemizde birlikte çalışabileceğimizi düşündük.

2017 yılı başında üst yönetimimizin de onayı ile kendileri ile ilerleme kararı aldık ve tam danışman desteği ile yapılanma sürecimize başladık.

Daha detaylı ve spesifik başarı profilleri için, işin zor kısmının tek tek pozisyon bazında yetkinliklerin belirlenmesi olacağını biliyorduk. Ancak TTS'in Online Başarı Profilleme Sistemi sayesinde, çok hızlı ve doğru bir şekilde 172 pozisyonumuzun Başarı Profillerini tamamladık. Bu çalışmanın hemen ardından da elde edilen istatistiki veriler ışığında, Vakıf Emeklilik için Yetkinlik Modellemesi çalışması başladı ve hızlı bir şekilde ilerliyoruz.

 

TTS Ekibine yaklaşımları ve bizi de heyecanla destekledikleri için teşekkür ediyoruz.

 

İlter Boyan

Vakıf Emeklilik A.Ş.

İnsan Kaynakları Müdürü

Search